Florence Fabricant, A Samurai Warrior's Dinner Detailed. New York Times, Sept 20, 2017 (a piece in her weekly column "Front Burner").
https://www.nytimes.com/2017/09/ ... easy-fermenter.html
Note:
(a)
(i) "武士(ぶし)は、10世紀から [平安時代 (794 - 1185)] 19世紀にかけての日本に存在した * * * 時代的に言えば、「武士」と呼べる存在は国風文化の成立期にあたる平安中期(10世紀)に登場する。つまり、それ以前の武に従事した者は、武官ではあっても武士ではない。" ja.wikipedia.org for 武士
my translation: Bushi 武士 existed in Japan from 10th to 19th centuries * * * the term 武士 first appeared in mid-Heian period 平安中期(10世紀). Warriors before that might be [called] 武官, but definitely not 武士.
(ii) "「サムライ」は16世紀になって登場した比較的新しい語形であり、鎌倉時代から室町時代にかけては「サブライ」、平安時代には「サブラヒ」とそれぞれ発音されていた" ja.wikipedia.org for 侍
my translation: The pronunciation first appeared the 16th century. [Prior to that] from Kamakura period to [the following] Muromachi period, it was Saburai, whereas in Heian period [right before Kamakura period], Saburahi. [All for the same kanji 侍.)
(b) "Kanna HIMIYA 緋宮 栞那 — a dietitian, author and expert on samurai banquets whose ancestors were chefs to the Maeda clan of Ishikawa Prefecture in central Japan"
Ishikawa Prefecture 石川県
https://en.wikipedia.org/wiki/Ishikawa_Prefecture
The Maeda 前田 feudal lords was based in City of Kanazawa 金沢市, with Kanazawa Castle 金沢城 Kenroku-en Garden 兼六園.
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